Halvvägshus i Östersund

From Wikipreneurship
Jump to navigationJump to search

A halfway house for ex-drug users is to open in Östersund in northern Sweden, as part of the Vägen ut! social franchise.

De startar huset som ska hjälpa missbrukare till ett annat liv

Bengt Eriksson, Östersunds-Posten 28-06-08 - http:www.os.se

Östersund ska få ett halvvägshus. Det är målsättningen för gruppen - ett hus där man bor efter behandlingshemmet och lär sig att tackla tillvaron som nykter eller livet utanför murarna.

Skriv inlägg! Reijo Andersson är en synnerligen rivig person. Han var med och drog i gång Kris, Kriminellas revansch i samhället, i Östersund. Men i den verksamheten ingår han inte längre. Under ett studiebesök i Sundsvall insåg han vad det var han ville fokusera sig på. – Det här med ett halvvägshus i Östersund har blivit en vision för mig, säger han.

Själv har Reijo bott ett helt år på halvvägshus i Hudiksvall. Inte för en sekund hymlar han med sin bakgrund som narkoman och kriminell. – Jag har suttit tio år i fängelse och knarkat, det har jag gjort hela mitt liv ... Men nu har han varit nykter i tre år.

Halvvägshuset i Hudiksvall är ett slags utslussning från behandlingshemmet och flera liknande finns runt om i landet. Men det Reijo tände på i Sundsvall är ett koncept som ursprungligen kommer från Göteborg och kallas Vägen ut!. Målgruppen är lite vidare, sådana som lever i utanförskap. I praktiken inte minst då missbrukare och kriminella. Reijo fick snabbt med sig Birgith Andersson. Gruppen håller nu på at ta form och meningen är att de ska vara fem personer när allt rullar igång. De ska driva halvvägshuset.

Med sig på tåget har de fått Pelle Persson från Coompanion, som arbetar med olika former av socialt företagande. Pelle har också hjälpt dem till ett EU-bidrag som förväntas klubbas igenom endera dagen och det ska användas till en förstudie. – Fem personer härifrån ska åka ned till Göteborg en vecka var och sätta sig in i hur det här ska fungera, förklarar Pelle. Under resans gång har de även skrapat ihop en imponerande lista med referenter. Det är personer inom kommunen, landstinget, frivården, med mera. I september bjuds det in till "framtidsverkstad" och då hoppas de att även Östersunds kranskommuner kommer med.

Avsikten är att halvvägs huset på sitt sätt ska bära sina egna kostnader. Dels genom att hemkommunerna betalar för de boende, dels genom att till exempel arbetsförmedlingen ger stöd för dem som anställs. Villa vägskäl i Östersund är redan en ekonomisk förening, med F-skattsedel och allt.

– Egentligen är det inte så konstigt att kommunerna är positiva till det vi vill göra. De kan skicka samma ungdomar om och om igen på behandlingshem, men det mynnar bara ut i nya återfall. På behandlingshem kostar det 3 000 kronor dygnet. Hos oss kommer det inte i närheten av det och dessutom ökar chanserna väsentligt att de kommer att klara sig, menar Birgith.

– Det sämsta som kan hända en som släpps ut från fängelse eller behandlingshem är att de hamnar ensamma i en lägenhet. Då är steget inte långt till att leta upp de gamla kompisarna, fyller Reijo i.

För att få ta in på Villa vägskäl krävs att ett kontrakt skrivs på. Man förbinder sig att gå på minst två möten per vecka, i AA eller NA. Och sedan ska man steg för steg ta sig in i ett nytt liv, som både hederlig och nykter. – Personalens ryggsäck av missbruk och annat är en viktig del för att det här ska fungera. Vi har ju redan gjort samma resa, konstaterar Reijo.

Fakta

Vägen ut! som kooperativ

  • Den första Vägen ut startades i Göteborg, av före detta kriminella och missbrukare inom Kris och den ideella föreningen Bryggan.
  • Verksamheten i Göteborg har i dag knoppat av åtta nya kooperativ, som alla har varsin inriktning.
  • I dagarna öppnas ett kooperativ i Sundsvall.
  • Kooperativet i Östersund ska kunna ta emot åtta män, åt gången. De stannar i en månad upp till ett år. Förhoppningsvis ska de kunna bilda nya kooperativ som sysselsätter sig med kanske tryckeriverksamhet eller som bemanningsföretag.
  • Fängelset i Östersund tror de ska bli den naturliga rekryteringsbasen för de boende.
  • Målsättningen är också att så snart som möjligt öppna ett halvvägshus för kvinnor.