Bees Coop

From Wikipreneurship
Revision as of 10:58, 8 October 2015 by TobyJ (talk | contribs) (moved BEES COOP to Bees Coop)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

BEES COOP

Schaarbeek krijgt coöperatieve supermarkt

Gezonde, lekkere en betaalbare voeding via eerlijke groepsaankopen. Dat is de idee achter de coöperatieve supermarkt Bees Coop, die over een jaar in Schaarbeek moet openen. Enkele honderden mensen kopen daar nu al samen van lokale leveranciers. Ze bedachten nu een supermarkt die enkel toegankelijk zal zijn voor coöperanten die mee investeren.

'Brussels Ecological, Economic and Social Cooperative': daarvoor staat de naam Bees Coop. Het project is het eindresultaat van een project waaraan driehonderd gezinnen al twee jaar aan deelnemen. Samen hebben ze zo lokaal en biologisch mogelijke leveranciers gekozen, die een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Ze doen groepsaankopen van droge voeding, wat ook de hoeveelheid verpakkingsafval vermindert, en zien elkaar geregeld als ze die komen ophalen.

"We hebben momenteel een 15-tal producenten", zegt mede-initiatiefnemer Quentin Crespel in Le Soir. "Rijst halen we bijvoorbeeld uit de Camargue, olijfolie komt uit Italië."

Maar de initiatiefnemers willen ook een pand waar al die producten permanent te vinden zullen zijn. Enkel coöperanten zullen boodschappen mogen doen in de supermarkt, die mikt op een totaalaanbod van voeding en ook huishoudproducten in haar gamma wil opnemen. Leden van de coöperatie zullen wel drie uur per maand moeten vrijhouden om de winkel te helpen openhouden. Zo worden de kosten gedrukt, en dus ook de prijs.

Wat betreft inspraak in het beleid van de nieuwe supermarkt geldt het principe van één stem per coöperant, ongeacht de grootte van de investering.

Bees Coop, dat de mosterd haalde bij gelijkaardige initiatieven in New York en Parijs, zou in september 2016 moeten openen.

Crowdfunding

De eigenares van een voormalige bakkerij in de Van Hovestraat stelt gratis haar pand ter beschikking. Een stedenbouwkundige en milieuvergunning zijn al aangevraagd. Voor de financiering doet het collectief achter de plannen een beroep op crowdfunding via het platform Kisskissbankbank.

Van de gevraagde 18.000 euro werd in de eerste vier dagen al meteen 7.700 euro opgehaald. Dat geld dient voor de betaling van de architect en de eerste verbouwingswerken. "Deze fase dient om de interesse van het publiek te meten", zegt Crespel. "Daarna zullen we een tweede crowdfundingsactie houden." Om Bees Coop echt van de grond te krijgen, is in totaal 200.000 euro nodig.

De al bestaande coöperatieve supermarkt in Brussel, Färm, vergde in totaal een investering van 600.000 euro. Het verschil is dat het grootste deel van dat geld opgehoest werd door de twee oprichters, die ook een meerderheidsbelang aanhouden. Door het grote succes laat Färm sinds 1 juni 2015 geen nieuwe coöperanten meer toe.

Wie meer uitleg wil over Bees Coop kan de initiatiefnemers dinsdagavond vanaf 18 uur zelf aan het woord horen op het Festival des Communs - een festival rond deelinitiatieven - in de Liedekerkestraat 71 in Sint-Joost. Ze organiseren de komende weken nog meer infosessies, die te vinden zijn via hun website.

Website: http://www.bees-coop.be

Source: Brussselnieuws 8 Oct 15 - http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/schaarbeek-krijgt-cooperatieve-supermarkt?utm_source=Focus+op+Brussel+%28wekelijks%29&utm_campaign=35da9cb0b5-nieuwsflash_10_01_15&utm_medium=email&utm_term=0_822e0ddaf6-35da9cb0b5-405521025